söndag 25 januari 2015

Val i ett splittrat Grekland

Idag är det val i Grekland och det verkar som vänsterinriktade Syriza ska gå segrande. Inte helt omöjligt att de kan få en egen majoritet då det grekiska valsystemet gynnar segraren.

Grekland är ett mycket splittrat land med enorma klyftor. Det finns människor som badar i rikedom. Det är de som har kunnat dra nytta av konservativa Ny demokrati och socialdemokratiska Pasok:s regeringsbildningar genom åren. Dessa två har prenumererat på makten i decennium varav den sistnämnda satt vid makten när allting sprack vid den senaste finanskrisen och har av efter det straffats hårt då de numera knappt existerar.

Att människor nu vänder sig emot de traditionella partierna och istället till ett Syriza som inte har varit med och skapat krisen är för mig inte alls lustigt.
Men förstås så vill inte EU att ett vänsterparti ska komma till makten, ett parti som åtminstone uttalar sig för att vara på folkets sida och inte främst på kapitalets sida skrämmer den så kallade trojkan, de tre; EU, IMF och den europeiska centralbanken. Den sistnämnda vilket i praktiken är skattebetalarna i Europa.  Fast "de tre" är ändå mer villiga att se ett Grekland falla nu än de var tidigare då kostnaden nu har förflyttats till andra plånböcker, från kapitalet och giriga aktieägare till den vanliga medborgaren. 

Det var nämligen "de tre" som gick in när krisen var som värst och förhandlade om Greklands skulder till att bäras av EU:s medborgare istället för som det var tidigare, privata banker inom Europa. Så ifall Grekland nu ställer in sina betalningar drabbar det inga banker utan istället skattebetalare inom länderna som har lånat ut pengar till Grekland genom garantier upprättade av de olika ländernas budgetar.
Att Grekland har levt över sina tillgångar är det nog ingen som ifrågasätter. Problemet är bara att allt byggande i Grekland under tvåtusentalet som turistanläggningar och inte minst idrottsarenor inför olympiaden 2004 har gjorts av privata företag med hjälp av skatter och kreditpengar från privata banker. När nu luftslottet har punkterats och skulderna ska återbetalas är det dock den vanliga människan som får stå för notan och inte bankerna och byggherrarna som det borde vara då det var de som tjänade på illusionen.

Systemet är fel när privata banker kan låna ut till ohållbara projekt som skattebetalarna sen förväntas ta risken för. Antingen ska det vara en planekonomi där staten lånar ut och står för risken eller en marknadsekonomi där aktören som lånar ut även får ta smällen ifall det skulle gå fel och inte bara kan håva in vinsten så länge det går bra.
Och definitivt ska det inte vara som det varit i Grekland där en enig trojka utanför landets egna gränser bestämmer att det är skattebetalarna som får stå för notan när bankerna sjabblat sig.
Så det är vad Grekland idag röstar om. - En fortsatt bankstat - Ny demokrati - eller en mer solidarisk ekonomisk politik - Syriza.



Fattigdomen breder ut sig i Grekland

 OS-arena från 2004 års olympiad nu öde.
Glyfada i Aten är full av lyxyacheter
De rika visar upp sitt överflöd


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar