tisdag 20 januari 2015

Sänk lönen - rädda miljön

Rätt utveckling är bra

Lönen är en stor anledning  till varför vi bör göra oss av med arbeten. Vi kan inte rädda miljön genom att skapa arbeten. Snarare tvärtom.

Som jag skrev om häromdagen så kommer arbetsplatser fortsätta att försvinna i samma takt som IF metall basen ojade sig för att det hade gjort sen millennieskiftet. Jag skrev också att vi bara bör bevara arbeten som vi finner lämpliga och nödvändiga och att jobben som då återstår torde delas upp mer jämbördigt så ingen ska behöva slita hund med ständiga övertider.
Om inte dessa argument räcker för den nitiske status quo vurmaren så finns det även ekologiska omständigheter som gör att vi ofrånkomligen måste ändra levnadsstandard. Att vi i västvärlden har en levnadsstandard långt över hållbara nivåer och till det dessutom en utvecklingsvärld som är på god väg upp till liknande standard kommer förstås ekologiskt bli en katastrof för mänskligheten. Och detta är inget som vi längre kan skjuta framför oss. Djur och växtfaunor utrotas i en allt snabbare takt och lägg därtill människor som fördrivs för att råvaror som olja, guld och inte minst de sällsynta jordartsmetallerna, som bland annat används till våra mobiltelefoner, ska bärgas ur marken.

Vind el inte ren

Detta är något vi alla är en del av om vi så förespråkar "ren" energi, eller ej, som solceller eller vindkraftverk, det spelar egentligen inte speciellt stor roll. Vindsnurror och solpaneler består även de av jordartsmetaller för att fungera. Om vi sparar pengar genom att handla billigare och miljövänligare grönsaker eller nöjer oss med den tio år gamla teven istället för den där nya 60:e tummaren så är vi ändå en del av allting.

Lönen problemet

Det kan säkert finnas nån som lever med ett tillräckligt litet ekologsikt fotavtryck för att det ska vara hållbart men jag hävdar att de isåfall inte är många. Och för att återgå till början så är jobben roten till allt det onda. Eller snarare betalningen för utfört jobb som är roten. En ständigt stegrande löneutveckling tillsammans med vår allt annat än hållbara livsstil gör att allt mer av våra miljömedvetna besparingar äts upp av att samma besparingar nyttjas av en livsstil som utger sig för att vara hållbar men egentligen bara är samma sak i ett nytt paket.

Jevons lever 

Det kallas Jevons paradox eller rekyleffekten och var William Stanley Jevons som på 1800-talet upptäckte att effekteviseringen av ångmaskinen inte gjorde industrin mindre beroende av kol. Utan snarare var det så att kolanvändingen sköt i höjden då effektivare ångmaskiner innebar fler möjligheter. Utvecklingen av idustrisamhället tog på så vis fart.
I nutid märker vi av paradoxen på så sätt att ju energisnålare och effektivare prylar vi tillverkar desto fler är det som har råd och därmed skaffar dem. Och den som säger nej till prytlarna tenderar ofta att utöva sitt andra frititdsintresse, nämligen resandet. Flygbolag pressar ständigt sina priser för att vinna marknadsandelar vilket gör att fler får råd att resa oftare. Flygbolag som dessutom inte allt för sällan hålls under armarna av statliga subventioner då de presade priserna gör att endast ett fåtal bolag är konkurrenskraftiga.
Alltså, i motsats mot vad facken hävdar menar jag att löneutvecklingen är förkastlig och att marknaden skulle behöva dräneras på arbeten för att förhindra någon att tjäna så mycket så hen kan göra ett större fotavtryck än vad som är ekologiskt hållbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar