lördag 17 januari 2015

Fridolin har lämnat marken.

Gustav Fridolin med politikerblicken

Riksdagens egna lilla "baby face" Gustav Fridolin börjar komma till åren.

Han har alltid setts som den lillgamla och blev endast 19 år gammal invald i riksdagen och två år senare var han ledamot i partistyrelsen och förde förhandlingar med dåvarande Göran Persson regeringen. Det var nog många som då trodde att han lik sin namne Sankt Fridolin skulle kunna bli helgonförklarad och den starka kraften som miljörörelsen längtat efter. Åren gick och Fridolin hann både hoppa av politiken, ägna sig åt journalistik, läraryrket och bli invald i riksdagen igen. Men det märktes inte på han, han var fortfarande politikens påläggskalv med ett opåverkat yttre. Men sen hände något, Gustav Fridolin fick plötsligt, må vara ganska beskedliga, rynkor.
En förklaring kan ju helt enkelt vara att han har blivit äldre, även en påläggskalv åldras. Men den viktigaste förklaringen är nog att han inte längre har kvar fötterna i den skånska myllan. Fridolin har helt enkelt blivit ett politiskt djur och svävat iväg upp bland molnen till de andra högdjuren.
För där uppe åldras man mycket fortare än nära marken läser jag i senaste numret av Forskning&Framsteg. Det är Claes Uggla, professor i naturvetenskap på Karlstad universitet, som intervjuas om gravitation och säger att stark gravitation påverkar åldrandet positivt. Utsetts man för mycket gravitation, så går tiden saktare och på så vis blir man inte gammal lika snabbt. Exempelvis åldras huvudet snabbare än fötterna då de senare för det mesta av tiden är närmare gravitationens mitt.
Så Gustav Fridolin får nog se fram emot en åldrande tillvaro med begränsade möjligheter att helgonförklaras av andra än möjligen några av de övriga miljöpartistiska statsråden som han gett fina poster på miljöns bekostnad då denna inte verkar vara så viktig i regeringens ögon.   

Allt är ju relativt. I det här fallet är det så att skillnaden mellan huvud och fot i genomsnitt är en nanosekund per år. Lyckas du alltså komma upp i den ansenliga åldern av 1 miljard år så kommer dina fötter vara en sekund yngre än ditt huvud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar