torsdag 15 januari 2015

Israel inte som Sydafrika?

Är det inte hög tid att även apartheidstaten Israel nu drabbas.

Det meddelas överallt att Margot Wallström, vår nya utrikesminister (för alla utom Carl Bildt) inte är välkommen på statsbesök hos Israel efter att regeringen tidigare har erkänt staten Palestina.

Sydafrikas och speciellt ANC:s frihetskamp mot åtskillnadslagarna stöddes redan på 1960-talet av Socialdemokrater men även Centerpartiet och Folkpartiet var stora förespråkare mot apartheid och den vita minoritetens förtryck. Ett förtryck som går likställa med Israels nuvarande förtryck av den palestinska befolkningen. Bland annat märks detta i retoriken som används. När israeliska "nybyggare" hävdar att ockuperad mark tillhör det heliga folket i Sions land och därmed deras rätt till bosättningar. Så fanns det en del vita i Sydafrika, speciellt afrikander, vilka var holländska nybyggare, som motiverade apartheid och rassegregationen med att det var guds vilja.
Apartheid vilket sydafrikanska förtrycket blev känt under betyder åtskildhet från engelskans apart: (åtskild) och afrikaans-suffixet heid (het).
I Israel finns ju just precis en åtskildhet i form av en mur som som både bokstavligt och bildligt talat åtskiljer folket.
Så när regeringen nu sätter när foten och är bland de första västländerna som erkänner staten Palestina och därmed tar ställning mot Israels förtryck är det lite lustigt att Folkpartiet inte denna gången vill stå upp för de förtrycktas rätt.
   – Sveriges erkännande av Palestina var förhastat. Det har lett till att vi uppfattas ensidigt ta ställning för ena parten säger Jan Björklund bland annat till TT.
Men är det inte precis det man borde göra, ställa sig på de förtrycktas och marginaliserades sida mot förtryckaren precis såsom Sverige gjorde i ett tidigt stadium mot förtryckaren Sydafrika. När fler länder senare följde efter så kunde en förtryckande stat inte längre stå emot.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar