tisdag 3 februari 2015

Hellre människa än hamster

Människan är ingen hamster

Tillväxt som bygger på exponentiella grunder är något som aldrig och utan undantag kan existera för evigt. Men som ej problematiseras av etablissemanget.

En blomma som växer ett visst antal procent varje dag måste en dag sluta att växa. Det är både naturligt och önskvärt att blomman, när den är som vackrast och därmed lockar till sig pollinerare så att arten kan fortplanta sig och säkra sin arts fortlevnad slutar att växa.
När växten blivit pollinerad så växlar den sakta över till nästa fas där den sätter frö som senare sprider sig för en ny tillväxtfas nästa vår.
En tillväxt som alltså upphör när mognaden har blivit optimal i förhållande till sin omgivning. Hade blomman blivit för kraftfull hade det drabbat växtens närmiljö. Den hade kanske torkat ut av vattenbrist eller kvävt all annan växtlighet i närheten som den lever i symbios med.

Ett annat exempel på exponentiell tillväxt är hamstern som under sin första levnadstid dubbleras i vikt var vecka tills den når puberteten då tillväxten stannar upp.
Hade hamstern istället fortsatt och växa exponentiellt med en dubblering varje vecka hade den inom ett år vägt nio miljarder ton och en vecka efter det 18 miljarder ton och ytterligare en vecka 36 miljarder.

Exponentiell tillväxt kan av förklarliga skäl bara fortsätta till en viss given punkt. När det kommer till blomman eller hamstern så vet vi på ett ungefär när den givna punkten är nådd.
Men när det handlar om världens tillväxttakt, BNP, finns det ingen sådan här given punkt. Då är istället målet en ständig procentuell exponentiell tillväxttakt på minst 2-4 procent varje år utan något slutdatum när denna tillväxttakt ska upphöra.
Sveriges BNP har exempelvis växt med i snitt 2,1 procent sen 1970-talet medan övriga västländer haft en ungefärlig årlig tillväxttakt på 2,6 procent. En tillväxttakt som har tredubblat västvärldens BNP siffror på 40år.

Som räkneexempel på vad exponentiell tillväxt innebär skulle vi kunna ta OECD-ländernas mål på 4 procent årlig tillväxt som exempel. Om världens ekonomi skulle växa exakt så mycket så skulle den vara dubblerad inom 18år och fyrdubblad på 36 år. Och om tillväxten aldrig skulle upphöra så skulle den exempelvis vara 32 gånger större om 90år. Det är ganska orimligt och tänka sig exempelvis USA:s BNP fördubblad 64 gånger om drygt 100 år. Speciellt när de redan nu lever över planetens tillgångar fyra och en halv gång.

Så exponentiell tillväxt som bygger på materiella värden är ju uppenbart ett problem på en ändlig planet där resurserna måste användas på ett hållbart sett ifall vi ska kunna leva vidare. Men vad jag menar är inte att vi ska ha ett BNP likt en blomma som slutar växa vid ett visst givet tillfälle. Utan istället borde vi föreställa oss ekonomin som en människa där den fysiska tillväxten upphör men där annat kan få växa istället.

En människa behöver mycket omvårdnad första tiden i livet då det ofta är ett heltidsjobb och kräver kanske mer jobb än man får tillbaka. Men så småningom kan vi sitta själva och utforskar då världen undan för undan. Vi måste fortfarande hållas under uppsikt för faror men lär oss så småningom att stå på egna ben.
Med tiden klarar vi oss helt själva och är inte beroende av föräldern på samma vis. Då har vi samtidigt slutat att fysiskt växa. Då är vi likt blomman som vackrast - eller som ett hållbart BNP.
Men till skillnad mot blomman så fortsätter människan att utvecklas efter sin reproduktion. Vi har fysiskt vuxit klart men det andliga, det kulturella och det sociala inom oss växer troligtvis fortfarande.

Dock har inte BNP fysiskt slutat att växa i västvärlden trots att den nått myndig ålder med råge. Den har snarare kommit upp i medelåldern och växer fortfarande i stadig takt.

Så nu bör det vara hög tid att hindra ekonomins metabolism att växa sig till en jätte och istället prioritera tillväxten inom andra näringar än den fysiskt materiella. I västvärlden borde istället BNP mätas genom att låta det andliga, kulturella och sociala som inte kväver ekologismen får växa sig stark 

Ekonomin i västvärlden har nått medelåldern.- Dags för andra världen att växa.


PS.Här går det se vad som händer om man låter något växa exponentiellt för evigt. 









     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar