fredag 6 februari 2015

Bostadskarriär för vissa

Bostadsmarknaden skapar klyftor i samhället. Konkurrensen, bristen, bidragen och de låga räntorna har gjort det möjligt att göra karriär i hemmet - Men bara för vissa - på bekostnad av de andra.  

Jag äger en insatslägenhet i en mellanstor svensk stad. Den förvärvade jag 2010 och på knappt fem år har värdet på lägenheten dubblerats. Kul för mig. Utan att göra någonting har jag blivit miljonär.Samtidigt som värdet har stegrats har dessutom månadskostnaden till föreningen sänkts för att nu ligga på drygt 2000 kronor. För en liknande hyfsat central hyreslägenhet ligger hyrespriset hos det kommunala bostadsbolaget på 5000 kronor i månaden.

Med den som haft möjlighet att köpa sin bostad, med en liknande månadsavgift som mig. Och tagit ett lån på 500 tusen betalar en ungefär 4000 i månaden inklusive ränta. När det dessutom finns ett räntebidrag från staten så går det minska räntekostnaden ytterligare några hundralappar. Har en dessutom "turen" att bo i en universitetsstad där ständig bostadsbrist råder så går det tjäna några tusenlappar i månaden genom att hyra ut ett rum till en fattig student. Reglerna för att hyra ut i andra hand ändrades för några år sedan så nu är det praktiskt taget bara det egna samvetet som begränsar vad den inneboende ska behöva betala. Det är inte ovanligt med priser på fyra - femtusen för en inneboende student. Så till skillnad mot den som hyr så kan den som äger i praktiken bo gratis om den vill det.
Att kunna hyra ut till en inneboende begränsar sig samtidigt oftast till de som äger bostaden då bostadsbolagen sällan tillåter inneboende i hyresrätter.

Så samtidigt som min månadsavgift till föreningen har sänkts, bankräntorna sjunkit, räntebidrag delas ut av staten så har jag även gynnats av bostadsbristen då värdet på min lägenhet har skjutit i höjden. Precis motsatta situationen råder för de som inte har haft möjlighet att förvärva sin bostad. De har inte gynnats av låga räntor, de kan inte göra några avdrag på bostadslånen, månadsavgifterna ökar med några procent var år och konkurrensen som uppstår på grund av bostadsbristen gör att de inte allt för sällan hänvisas till den oreglerade andrahand/inneboende-situationen.

Alla vill kanske inte kunna köpa sin egna bostad. Men som situationen är nu, med ständigt stegrande priser, den låga räntan, bostadsbristen och bidragen från staten, gör att många som skulle vilja äga sin egna bostad aldrig får en möjlighet till det. Det råder istället ren spekulation på bostäder. Kapitalstarka grupper köper bostäder för att kanske inte först och främst ha nånstans att bo utan för att göra bostadskarriär.

Jag tycker inte det är rimligt att staten ska bidra till att vissa kan göra bostadskarriär medan den som vill kunna äga sin bostad endast för att bo där inte har möjlighet till det på grund av spekulationshysterin som råder. Och det är heller inte rätt att den som tillfälligt på grund av studier på annan ort eller den som permanent väljer att bo i hyresrätt ska missgynnas av staten.
Det borde med andra ord vara en rimlig räntekostnad för bostadslån - alltså högre än nuvarande. För att den låga räntan driver upp priserna på bostäder. Räntebidraget, som alla som lånar för att köpa sin bostad kan använda - borde avskaffas. Ett räntebidrag som årligen kostar staten 30 miljarder och som istället skulle kunde användas till att bygga nya kommunala bostäder.

PS. Räntebidraget kan inte nyttjas av de som köper sin bostad kontant. Med andra ord medverkar bidraget även till en lånekultur i samhället som givetvis bankerna jublar över.         

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar