måndag 30 mars 2015

Då Thåström sjunger lyssnar man

DEL 2
Bildresultat för sort sol
"Sort sol" (svart sol)



Thåströms kärlek för musiken och personerna i hans liv i denna andra del är precis som i den första endast jag som har tolkat. Läsaren får fundera själv. Tycka. Reflektera. Men framförallt bör ni lyssna på Thåströms musik och göra er egna tolkning. Denna text får gärna ses som en inspiration. Men framförallt är det en kärleksförklaring till Sveriges bästa rockartist.  

När han sa tack och adjö så flydde hon för att komma ifrån den förrädiska dragningskraften. Drog från Sverige och arbetade inkognito i cockneyland. Försökte vara anonym samtidigt som hon profilerade sig för att få roller på vita duken. Precis som han så tyckte även hon att konsten hon skapade var det viktiga och att hennes lediga tid inte var till för allmänheten. Det var därför hon levde anonymt i Brighton. Dit paparazziblixtarna sällan nådde. Och inbjudningskorten till kändisfesterna inte dök upp. Det var förresten kanske det som de hade mest gemensamt, hon en skådespelare som ville ha ett privatliv och han en rockartist med integritet. 
Brightonvindarna suddade dock aldrig bort hennes känslor för han i Stockholm. Brännmaneten.

Hon drog hemifrån när hon var 17. Landade i Stockholm och sökte sig till konstnärskretsarna på Unga Klara. Gjorde scendebut på Stadsteatern och filmdebuterade med Bröderna Mozart. Men först var hon på konsert.
Joakim var då 25år och hänförde henne med sin självklarhet. Hon som precis hade rymt från Skåne. Sen dess har hon och han bott på fler adresser än Strindberg och Dahlström tillsammans. Men oftast på skilda håll. Han diktandes om hur saknad hon var men samtidigt hur svårt det var att leva med henne. Hon flyende från hans närvaro för att nån gång kanske glömma.

Socker-Conny och Buster har varit seriealbum som Joakim har läst, hatat och inspirerats av. Det senare läste han bland annat när Neil berättade om människans lilla steg och mänsklighetens gigantiska språng. Lika knivskarpt som Joakim minns månlandningen är de personliga händelserna suddiga, som den första kyssen, eller vännen i Mexiko City som sveks.

Som liten grabb satt Joakim ofta på tant Bertas altan. Där det doftade syren och åts jordgubbar. Det var kanske också där som tant Bertas ihärdiga pedagogik lärde honom att uttala sitt namn korrekt. Men då hade han för längesen redan fått smeknamnet Pimme. Det han själv sade när den unga Joakimska tungan inte ville lära sig bokstaven K.

När han senare bodde i Köpenhamn kunde han minnas dessa stunder som från en svunnen era. Då tiden stod stilla och världen endast var grädden på jordgubbarna. Med tiden växte dock världen och med den Joakims engagemang att rätta till det som var snett där ute. Han vapenvägrade och fick skaka galler. Sjöng om Israels förtryck och spelade på galan mot apartheidstyret i Sydafrika.

Joakim drog tidigt utomlands. När Imperieperioden var över så bosatte han sig delvis i Köpenhamn. Uppbrottet med Henne tillsammans med alla spelningar utomlands hade skapat slitningar och det var dags att gå vidare. Men framförallt var det den allt större uppmärksamheten av närgångna fans som gjorde att Thåström bosatte sig i anonyma Köpenhamn.

Efter att popgruppen Noice upphört -82 så var det till Imperiet och framförallt Joakim som många av Noice hängiva fans vände sig. Joakim hade samma utstrålning som Hasse Carlsson i Noice med skillnaden att Joakim var åtta år äldre och Noice fans jämngamla med Hasse. Så det Hasse inte hade klarat av blev nu en belastning även för Joakim.

I Vesterbro fanns det inga som pekade och viskade. På svartklubbarna runt Sönder Boulevard var det istället Joakim som satt bland publiken och njöt när Sort Sol sjöng om Indansommar. Och när Dan Turèll läste dikter och vände skivor.

Efter ett tag blev det allt tommare efter Ole Jastrau och Joakim var inte redo för att hans nummer skulle komma upp ännu. Dock var det allt för tidigt för Stockholm så han lämnade Portern i Köpenhamn och började sjunga på engelska i Amsterdam. Peace, Love and Pitbulls blev aldrig stora i Sverige men var efterfrågade i underground kretsar i Europa.  
   
Tiden gick, kvinnorna kom och försvann. Den enda varaktiga förälskelsen förutom Henne var den stora filmstjärnan som var den första kvinna Joakim hade sett naken. Han var egentligen för ung men en brådmogen kamrat fixade in honom på biografen City i Gubbängen den där gången.

Men hon som höll sig borta var Joakims riktiga kärlek. Hon hade varit hans första förälskelse och han hade varit hennes första kärlek.
- Han glömde henne aldrig.

PS. Rubriken är denna gång omtolkad från en av Thåströms favoritserier, Fantomen. Där det finns ett djungelordspråk som lyder: "Då Fantomen frågar svarar man".

PS 2. "Sort sol" är ett naturfenomen som uppträder främst i Danmark. Det är när nykomna starar på våren samlas i så stora grupperingar att när de lyfter blir det som en solförmörkelse, därav kallas fenomenet svart sol. Och därifrån har danska bandet Sort Sol tagit sitt namn. De var ett band som inspirerade Thåström när han bodde i Köpenhamn.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar