fredag 3 april 2015

Påtvingad åldersförsäkring

Den statliga allmänna pensionen borde vara en fri och rättighet och något som varje individ skulle kunna ha en möjlighet att välja bort. Istället för som det är nu, en påtvingad åldersförsäkring.

Som nog alla vet betalas viss del av lönen per automatik in till staten för en framtida pension. Vad alla däremot kanske inte vet är att pensionen sen används som ett kapital för att investera på börsen. Mycket av pengarna satsas inom branscher som kan beskrivas som miljö och/eller etiskt-tveksamma. Som exempelvis gruv-, olje-, tobak- eller vapenindustrin.

Det må vara hänt att kapitalet spelas med på börsen. Även att de investeras inom nämnda branscher. Moralen är ju allt som oftast individens och pengarna är ju kollektivets. Så troligtvis skulle det vara omöjligt att investera pengarna ifall alla olika viljor skulle tillgodoses. Starkast lobby-grupp skulle väl antagligen bestämma, precis som inom all annan politik antar jag.

Vad jag vänder mig emot är istället att pensionen är just ett kollektivt kapital som innefattar hela befolkningen. Där varje individ i själva verket tvingas att teckna en försäkring som pensionen i realiteten faktisk är. En försäkring som inte löser ut förrän individen ifråga passerat ett visst datum.

Skulle individen drabbas av en sjukdom när hen är exempelvis 65år och veta att dödsdatumet är inom ett år, så kan hen inte plocka ut sin inbetalda pension i förväg för att kunna njuta lite extra det sista året i livet. Alltså är de pengarna som dras från varje löneutbetalning endast en försäkring och inget en garanterat får tillbaka.

Likaså går det inte välja bort att betala in pension ifall man inte vill leva tillräckligt länge för att pensionen ska utlösa. Det borde ju rimligtvis vara en rättighet att få leva som James Dean ska ha uttryckt det "Live fast die young". För varför ska just levnadssättet som är allenarådande för tillfället påtvingas alla - en ska knega stora delar av livet för att ålderdomen ska vara tryggad.

Jag tycker det borde vara var och ens rättighet att få välja om den vill betala in sin egna pension till en statlig fond. Om jag inte vill att mina pengar ska komma oljeindustrin till del eller om jag kanske föredrar att pengarna satsas på vapenindustrin borde jag rimligen få avgöra själv. Och den som exempelvis väljer ett kort men intensivt liv ska inte behöva betala till sin icke existerande pension.

Därmed inte sagt att systemet med statlig pension borde plockas bort. Bara att det borde vara en valfrihet. Och att varje person skulle ha möjlighet att välja bort åldersförsäkringen som pensionen egentligen borde heta.

"Folkpension" då? Ja det finns ju individer som kanske inte knegar någon del av sitt liv och då kanske inte kan spara för en eventuell ålderdom. Och än fler blir de i framtiden då jobben rationaliseras bort. Det skulle vi lösa med en "värdighetslön". Basinkomst eller medborgarlön är andra ord för samma sak. En peng som skulle bekosta alla individers överlevnad helt enkelt. Något jag skriver om här.       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar