måndag 21 december 2015

Värmeljus farligare än cigg.


Värmeljus släpper ut fler partiklar än cigaretter men den som påpekar det kloka i att elda med värmeljus inomhus får inget gehör. Medan däremot den som tänder en cigg inomhus är galen.  


"Den värsta boven är värmeljus gjorda av paraffin" Står det och läsa i senaste numret av tidskriften Fokus med anledningen av svenskens närmast tvångsmässiga eldande av ljus inomhus så här års.
Paraffinljusen släpper nämligen ut 240.000 stycken partiklar per kvadratcentimeter. Men långt efter kommer dock inte stearinljusen på två tredjedelar. Och däremellan nånstans hamnar cigaretter som släpper ut 213.000 partiklar. Undersökningen är gjord av danska Statens byggeforskningsinstitut.

Det säljs cirka 300 miljoner värmeljus i Sverige och dessa är den främsta anledningen till förhöjda halter av cancerogena partiklar i våra hem.

Med andra ord är värmeljuseldande i paritet med cigarettrök när det kommer till passiv inandning av cancerogena ämnen.

Dock är det en massiv skillnad på hur den som röker behandlas i jämförelse med dem som tuttar på ett värmeljus. Medan cigarettrökaren var en del av vardagen på 70-80-talet har hen sen förbuden att röka inomhus på restauranger och pubar i början av 2000-talet närmast blivit paria. Den som röker stigmatiseras allt mer och nu är det oftast endast den i lägre samhällsklass som bolmar.

Däremot är den som kritiserar eldande av något slags levande ljus inomhus den stämningssänkande människan. Om en motsätter sig att inte vilja inandas petroleumprodukter, vilket paraffin är, i hemmet så får en oftast noll gehör.
Men om en däremot tänder en cigarrett inomhus är det många som motsätter sig det. Trots dess likvärdiga resultat av försämrad luftkvalitet.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar