söndag 21 juni 2015

Frihandel nej - Fri handel nja

Bildresultat för TTIP
Gynnar ej Fri handel

Frihandel är endast en lek med ord. Några riktigt fiffiga ordlekare försöker inbilla oss att frihandel skulle vara detsamma som fri handel. Men de vill inte att vi ska förstå bluffen att det är den icke existerande särskrivningen som gör skillnad. 

Ett EU som i normala fall brukar jobba på tomgång är på väg att baxa igenom ett frihandelsavtal mellan USA och EU-länderna. Ett handelsavtal som skulle bli det i särklass största rent ekonomiskt mellan världens två största ekonomiska zoner. EU-kommissionen med vår svenska handelskommissionär Cecilia Malmström i spetsen hoppas att avtalet ska vara färdigt senast 2016.

TTIP eller the Transatlantic Trade and Investment Partnership, sägs gynna alla inblandade länder. Allt ifrån konflikter till miljöproblem ska lösas med avtalet. Hundratals miljarder per år ska avtalet vara värt för båda parterna. EU-länder ska lättare kunna sälja sina produkter på den väldiga amerikanska marknaden och Amerikanska företag ska lättare kunna knipa marknadsandelar på den Europeiska.

Men begreppet frihandel är långt ifrån detsamma som frihet att handla, köpa och sälja varor utan regler och hämmande bestämmelser. Fritt fram för kapitalets exploatering och expansion för alla är nämligen inte något som TTIP:s förespråkare syns vilja eftersträva. Dess största och förnämsta beskyddare WTO, World Trade Organisation, som styrs ifrån Washington är nämligen en stor entusiast av bestämmelser och restriktioner som ska gynna storföretagen och framförallt Nordamerikanskt kapital.

Amerika som har en stark protektionism där framförallt jordbruket subventioneras vill nu alltså med detta avtal kunna prångla ut sina produkter i bland annat Sverige. Samtidigt som svenska företag ska försöka kränga sina varor på en amerikansk marknad som är uppbyggd för att gynna storföretagen. Där exempelvis en licens som behövs för att få börja sälja kan kosta miljarder.

Så en frihandel som gynnar storföretagen är endast en lek med ord och är inte alls någon fri handel. Där alla som vill, kan och är entreprenörer kan sälja sin idé på en marknad där fri konkurrens på lika villkor råder.

Men är det verkligen ens fri handel som världen behöver mer av. Utan kanske istället en ekonomi som går tillbaka till vad ordet ekonomi verkligen betyder. Nämligen ett hushållande med knappa resurser.  
Ekonomi (från gr. oikos, "hus" och nomos, "lag") är läran om hushållande med resurser i ett tillstånd av knapphet. Med knapphet menas att tillgängliga resurser är begränsade i förhållande till totala önskemål och behov. (Wikipedia) 
Jorden är nämligen en plats där det råder knapphet på resurser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar