söndag 14 juni 2015

Bilderberg

Bildresultat för bilderberg Tänk dig att dynastier från bankvärlden, industrisektorn och massmedia samlas för att en helg avhandla frågor som är aktuella för världen. Krydda föreställningen med handplockade toppolitiker från diverse länder och förbind deltagarna till tystnadsplikt - Välkommen till Bilderbeggruppens sköna värld.

Förra helgen hölls G7 mötet i Elmau i södra Tyskland. Ett möte där politiker från de sju starkaste västmakterna frotterar sig med varandra. Tidigare år har Ryssland varit inbjuden men i år kickades de med förklaringen av Ukrainakrisen. Detta möte bevakas av media lika mycket för demonstrationerna mot mötet och dess deltagare som vad som avhandlas där. Bland annat Eurokrisen, klimatet och Ukrainafrågan

Alla svenskar tidningar rapporterade från G7 mötet. Bland annat så var Sveriges radios tysklandsreporter Daniel Alling på plats bland demonstranterna och SvD skriver om blåljus i varje gathörn. Samma tidning skriver om att jippot kostar Tysklands skattebetalare 3 miljarder och att 20.000 poliser är i tjänst för att "skydda" de prominenta mot såväl insyn som verkligheten. De som demonstrerar hålls nämligen långt ifrån makten.

En vecka senare och några slalombackar längre bort så har precis den sista Mercedesens lämnat och avspärrningarna runt det belägrade lyxhotellet Interalpen Hotel Tyrol håller på att plockas bort. Detta är ett möte med många fler prominenta gäster än det en vecka tidigare G7.

Bilderberg Group har haft årliga möten sen 1954. Varje år så bjuds ett drygt hundratal gäster in. Det finns en kärntrupp på ett 20-30 tal där vissa av förklarliga skäl har fallit ifrån. Men ständigt återkommande gäster är bland annat vår svenska Jakob Wallenberg, Oljemagnaten David Rockefeller som i veckan fyller 100 år och dessutom finns ständigt någon från familjen Rothschild representerad.  En familj som få i Sverige känner till trots dess ofantliga rikedom och inflytande.

Men det är inte bara den privata sektorn som samlas för att avhandla angelägna spörsmål. Årets möte som sägs avhandla bland annat artificiell intelligens, internetsäkerhet, Iran och globalisering har även många politiska deltagare. Från Sverige är det socialdemokraten Mikael Damberg som får representera regeringen. Tidigare år har både Carl Bildt, Anders Borg och Stefan Löfven varit på plats.

Trots mötets kader av celebra och inflytelserika personer så finns det endast en handfull artiklar i konventionell media som ens nämner mötets existens. Senast SvD 2013.
Så oavsett mötets höga densitet av maktelit råder det ointresse bland Sveriges samlade mediekår. Inte ens de en vecka tidigare så fängslande motdemonstranterna finns det något intressant att rapportera om.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar